We leven tegenwoordig vluchtig. Tijdens het eten staan we vaak al met één been in de zwemles van de kinderen. Of we zijn met onze gedachten al bij de to-do lijst van morgen. Dit zie je terug in onze eetgewoonten. Het hier en nu ontbreekt in iedere hap.
Hoeveel effect dit op ons heeft, is verbazingwekkend. Tijd voor een andere aanpak dus. Eentje die je zelfs kunt inzetten als alternatieve strategie voor – jawel – het tellen van je calorieën.
De grote verandering? Die vind je in twee woorden.
Langzaam eten.
Het klinkt makkelijk. Maar wat bedoelen we nou met langzaam eten?
Langzaam in de breedste zin van het woord.
Het betekent afscheid nemen van de snelle boterham achter je bureau. Of de naar binnen gepropte banaan vlak voor de vergadering.
Het begrip ‘langzaam eten’ definieert namelijk niet alleen hoe snel je kaken op en neer gaan. Langzaam eten doe je voornamelijk met je hoofd. Met je gedachten. Hoe je een maaltijd beleeft. In de bewustwording van wat er op je bord ligt en op welke manier je dit binnenkrijgt.
De verandering ligt dus voor een groot deel in je denkpatroon. Toch er zijn een aantal gedragsveranderingen waar je vandaag al mee kunt beginnen. Door je gedrag rondom eetmomenten te veranderen, groeit het denken namelijk met je mee. Hier een aantal tips om je op weg te helpen.
Zonder calorieën te tellen? Dát is de grote vraag.
Het begint bij bewustwording. Hoe reageert je lichaam op bepaalde voeding? Wanneer zit je vol? Allemaal vrij lastig te peilen als jij je maaltijd blindelings achter je kiezen werkt. Langzaam eten, maakt dat je het hele eet- en verteerproces een stuk bewuster beleeft.
Als je voelt dat die pizza je suikerspiegel op en neer gooit als een stuiterbal, eet je liever – vaker – iets anders. Als je eenmaal op tijd merkt dat je vol zit, stop je voortaan eerder met eten. En dat brengt ons op het volgende.
Langzaam eten is minder eten. Het duurt even voor je lichaam registreert wat er binnenkomt en een signaal afgeeft dat je vol zit. Eet je te snel? Dan heb je al gauw meer calorieën op dan nodig voordat dit allemaal geregistreerd is. En eet je dus snel te veel.
Door langzaam te eten, geef je je verzadigingshormonen de tijd om in te werken. En je maagdarmkanaal de tijd om essentiële informatie te verwerken. Oftewel, om te merken dat je vol zit.
Het gevolg is dat je eerder stopt met eten. Zo beperk je automatisch de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt.
Het resultaat? Je valt af.
Naast dat je kilo’s kwijtraakt, pluk je nog meer vruchten van langzaam eten.
Je proeft de verschillende texturen en smaken van eten beter. Voedzame producten zijn hierdoor een stuk smaakvoller. Instinctief maak je daardoor ook eerder de keuze voor voedzamere producten. Wat bijdraagt aan je gezondheid.
Je hebt minder last van kwaaltjes. Het beter verwerken van voeding tijdens het eten, helpt je maagdarmkanaal bij het beter verteren ervan. Grote kans dat kwaaltjes zoals brandend maagzuur en -pijn verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Langzaam eten kan altijd. Met alles wat je eet en wanneer je het eet. Van salade tot biefstuk. Of je nu alleen eet of met mensen om je heen. Of je nu aan de keukentafel eet of op het dak van je tuinhuis.
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de methode blijft altijd hetzelfde. Je eet langzaam.
Dit geeft een gevoel van controle en vrijheid tegelijkertijd. Je focust je niet op wat je eet maar op hoe je eet. Je laat de teugels van het calorieën tellen vieren, tegelijkertijd maak je toch een bewuste keuze.
Eet smakelijk!
We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.
Aanmelden