post thumbnail

Brood, niet zo gezond als je denkt!

- Voeding

Jarenlang is ons verteld dat brood hartstikke gezond is en dat je het elke dag moet eten. Hierdoor is brood een standaard begrip geworden en eten veel Nederlanders het dagelijks, helaas…

Nu ga ik er vanuit dat veel mensen hun wenkbrauwen al fronsen als ze dit lezen en denken: ‘Heb je weer zo’n wijsneus die brood afkraakt. Ik eet het al jarenlang en voel me er goed bij..’.

Dan heb ik goed nieuws voor je. Eet jij brood, voel je je top fit en heb jij het lichaam waar je tevreden mee bent? Dan zou ik het lekker blijven eten. Voor veel mensen geldt dit echter niet. Ze voelen zich niet maximaal fit, hebben energiedips op een dag (meestal in de namiddag) en zijn niet tevreden met hun lichaam. Voor die mensen is deze blog!

Waarom brood niet zo gezond is als je denkt!
1. Snelle suikers
Jazeker, brood bevat snelle suikers. En ja, ook bruin brood. De snelle suikers in brood zorgen ervoor dat je bloedsuiker heel snel stijgt. Het gevolg is dat je lichaam heel veel insuline aanmaakt om al deze suikers weer uit je bloed op te nemen en een normale bloedsuikerwaarde te krijgen. Omdat er zo veel insuline aangemaakt wordt hou je uiteindelijk een lagere bloedsuiker over dan voordat je brood at omdat er teveel suiker uit je bloed wordt opgenomen.

Je lichaam gaat dan weer vragen om suikers. Daarom is het ook zo moeilijk deze te laten staan! Daarnaast krijg je vaak een energiedip.

2. Gluten
Nee wees niet bang, ik ga niet gelijk zeggen dat je nooit meer gluten mag eten. Maar veel mensen kunnen niet zo goed tegen gluten, zonder dat ze het weten. Tip van mij, probeer eens 5 dagen gluten te vermijden. Eet na die 5 dagen een flinke maaltijd met gluten. Voel je je hier niet goed door, dan weet je dat je hier niet zo goed tegen kan! Voel je je gewoon prima, dan kan jij ze prima handelen.

3. Beleg
Veel mensen doen ongezonde dingen op hun brood, zoals margarine, hagelslag, chocopasta, oudere kaas, bewerkte vleeswaren of ongezonde salades (kip-kerrie, filet americain, etc.).

Maar hoe zit het dan met jodium en vezels die goed voor je zijn?
Vezels zijn inderdaad belangrijk om te eten! Echter kan je deze veel beter uit andere producten halen zoals (groene) groente, fruit, havermout of peulvruchten. In pizza zitten ook eiwitten, maar ik zou toch eerder voor een ander product kiezen als je gezond je eiwitten binnen wilt krijgen!

Voor jodium geldt weer precies hetzelfde voor als voor vezels. Je kan het beter uit andere producten halen. Denk hierbij aan zeezout of Himalaya zout, zeewier of vette vis. In brood en keukenzout zit inderdaad veel meer jodium. Maar om dat nou te adviseren.. En volgens mij hadden de oermensen ook geen brood en keukenzout tot hun beschikking en konden ze er aardig op teren.

Maar wat moet je dan in hemelsnaam eten..?
Alles wat wel gezond is. Best simpel volgens mij. Het is niet zo dat je ‘s ochtends per se met brood moet beginnen. Veel mensen denken dit omdat ze dat al jaren zo doen. Ik zal je vertellen, het interesseert je lichaam vrij weinig of er ‘s ochtends vroeg brood, kwark of biefstuk naar binnen gaat.

Het gaat je lichaam alleen maar om de voedingsstoffen. Dat je het zelf minder prettig vindt is een ander verhaal. Laatst kwam ik een mooie tekst tegen hierover. Vroeger toen de oermens in de ochtend een everzwijn zag lopen dacht hij ook niet: ‘Pff.. daar heb ik nu echt even geen zin in hoor..’.

Voor alternatieve (gezonde) voeding kan je terecht bij mijn andere blogs of Facebookpagina!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden