post thumbnail

Dit doet alcohol met je lichaam

- Leefstijl

Alcohol, voor de één een gezelligheidsdrankje in het weekend en voor de ander dagelijkse ontspanning. Wat doet dit nou precies met je lichaam? En hoe zit het met enkele glazen per dag, wat je gezondheid schijnt te bevorderen? Lees verder en ontdek wat alcohol met je doet!

Alcohol bevat maar liefst 7 kcal per gram. Je zou dus zeggen dat dit een bron van energie is. Zo zit het helaas niet. Je lichaam is namelijk niet in staat al deze energie volledig te benutten. In een kilo hout bevat ook veel calorieën, maar het lichaam kan dit niet gebruiken voor energie.

Kom je aan van alcohol?
De calorieën in alcohol worden ook wel ´lege calorieën´ genoemd. Je lichaam kan er namelijk niks mee. Deze zullen dus eerder opgeslagen worden als vet. Doordat alcohol ook vaak veel snelle suikers bevat, maakt het lichaam na het drinken van alcohol snel insuline aan om de extra suikers uit je bloed op te nemen (denk aan mijn eerdere blog over koolhydraten). Doordat er zoveel insuline is om het bloedsuiker te laten dalen, heb je achteraf een lagere bloedsuiker als voor het drinken. Je lichaam geeft een signaal af dat het suikers nodig heeft.

Het gevolg is zin in suikers, ook wel bekend als snaaitrek. Dit is ook de reden dat je bij het drinken van alcohol ook meer zin krijgt in ongezonde dingen in plaats van een kipsalade. Als je veel alcohol drinkt zal je bloedsuiker ook de dag erna nog laag zijn. Zelfs de dag na een avondje drinken is de verleiding dus vaak groter om ongezond te gaan eten.

In bier zitten veel fyto-oestrogenen. Deze plantaardige oestrogenen hebben dezelfde werking als het hormoon oestrogeen in ons lichaam. Te veel oestrogeen kan voor problemen zorgen. Bij vrouwen gaat het vet dan voornamelijk op de heupen zitten en mannen kunnen mannelijke borstvorming krijgen (moobs).

Wat voor effecten heeft alcohol op je lichaam?
Naast dat je dus makkelijker aankomt van alcohol heeft het meerdere effecten op je lichaam. Hieronder heb ik er een aantal voor je opgesomd:
– je slaapt sneller in, maar je komt niet in je REM-slaap. Dit betekent dat je niet diep genoeg slaapt om uit te kunnen rusten. Je lichaam herstelt dus ook niet. Het gevolg is dat je vermoeid wakker wordt.
– het remt de eiwitsynthese. Eiwitsynthese is zeer belangrijk bij het opbouwen en onderhouden van je spieren. Vooral voor de mensen die aan krachttraining doen kan veel  alcohol dus echt funest zijn!
– het onttrekt vocht van je lichaam. Het is dus erg belangrijk om dit aan te vullen door minimaal 3-3,5 liter water te drinken de volgende dag. Dit zal ook helpen bij de hoofdpijn.
– veel alcohol beschadigt je darmwand. Voedingsstoffen kunnen hierdoor minder goed opgenomen worden.
– om alcohol te verwerken doet je lichaam een beroep op vitamine B1, B2, B6 en zink. Zink is erg belangrijk voor je immuunsysteem. Als je veel alcohol drinkt raakt je zinkvoorraad steeds verder leeg. Het gevolg is een vermindert immuunsysteem.
– beschadigt hersencellen.
– verhoogde kans op kanker.

En hoe zit het dan met enkele glazen per dag, wat gezond voor je zou zijn?
Er is inderdaad onderzoek dat aantoont dat mannen die max. 2 glazen per dag drinken en vrouwen max. 1 glas per dag hier baat bij kunnen hebben. Zeer gematigd drinken zou je ´goede´ HDL-cholesterol kunnen verhogen en je ´slechte´ LDL-cholesterol verlagen. Het is dan het beste om natuurlijk gefermenteerde dranken zoals rode wijn of witte wijn te drinken. Drink dan liever bij een maaltijd en niet op een lege maag, omdat op een lege maag alcohol veel sneller opgenomen wordt. Dit zorgt voor de eerder besproken bloedsuikerproblemen.

Het is wel belangrijk om rekening te houden met het feit dat alcohol erg calorierijk is. 1 á 2 glazen per dag kan dus bij een onjuist voedingspatroon zorgen voor overgewicht!

 

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden