post thumbnail

Doe die detoxkuur heel gauw de deur uit!

- Voeding

Van het woord detoxen gaan mijn nekharen spontaan overeind staan. Hoogstwaarschijnlijk ken je iemand die wel eens een detoxkuur heeft gedaan of heb je het zelf gedaan. De kilo´s vliegen er binnen no-time af! Wat een fantastische methode.

Ja, dat was sarcastisch. Een detoxkuur zal je echt alles behalve helpen je lichaam strakker en fitter te krijgen. Hoewel dit op het eerste oog misschien wel zo lijkt is dit dus niet waar. Ik zal je uitleggen waarom.

Wat is een detoxkuur?
Een detoxkuur betekent vaak het het nemen van speciale voedingsmiddelen, sappen, detox thee´s of een darmspoeling. De reden dat je dit zou doen is om je lichaam eens flink te reinigen en te ontdoen van  toxines. Alsof je jezelf dus eens even door de wasstraat haalt met het duurste wasprogramma. Hier zou je weer fris en fruitig uit kom,

Hoe werkt ontgiften (detoxen) echt?
Elk voedingsmiddel bevat enige vorm van toxines. Ja, je leest het goed. Elk voedingsmiddel! Hier is ook niks mis mee, want het houdt je lichamelijke processen op gang en versterkt onder andere je immuunsysteem. Omdat je lichaam dus altijd toxines (soort afvalstoffen) moet verwijderen is het hier behoorlijk handig in geworden. Zo zorgen ons verteersysteem, nieren, huid, lever, longen, lymfatische systeem en ademhalingssysteem ervoor dat ons lichaam schoon blijft.

Daar hebben we wel het een en ander voor nodig. Om je ´natuurlijke detoxsysteem´zo goed mogelijk te laten draaien is het belangrijk om voldoende eiwitten en vezels en probiotica te hebben. Probiotica zijn gezonde bacteriën in je darmen die onder andere helpen bij een goede darmwerking. Je vindt probiotica met name terug in zuivelproducten.

Maar een detoxkuur bevat toch veel groente, vezels en eiwitten?
Die sapjes die je voor belachelijk veel geld kan kopen bedoel je? Qua eiwitten zitten er vaak de meest goedkope vorm van eiwitten in (als er al eiwitten in zitten) en vitamines, mineralen en vezels zijn kunstmatig toegevoegd in plaats van nature aanwezig zoals in groente en fruit. Er word je dus heel wat beloofd, maar daar blijft het ook bij. Je zal veel meer resultaat behalen met volwaardige producten zoals eieren, vlees, vis, kip, zuivelproducten en groente.

Ook wanneer je sapjes maakt van verse groente dan is dit niet ideaal. Doordat je van een heel product een sapje maakt gaan veel vezels, vitamines en mineralen verloren. Daarnaast zitten hier zo weinig calorieën in dat je eigenlijk gewoon een crashdieet volgt.

Snel kilo´s verliezen met een detoxkuur?
Dat je in no-time een aanzienlijke hoeveelheid kilo´s verliest klopt inderdaad. Daar heb ik ook niks op in te brengen. Toch is dit niet wat je wil. Wat je namelijk echt wil is een strakker en fitter lichaam. Dat krijg je door vet te verbranden en spieren op te bouwen. Gewicht is hier een onderdeel van, maar zou zeker niet de leidraad moeten zijn.

Bij een detoxkuur verlies je zo snel gewicht doordat je je lichaam simpelweg helemaal leeg trekt. Je verliest water, je glycogeenvoorraaden (opgeslagen koolhydraten) wordt leeggetrokken en het wat voedingsstoffen die je nog vasthield verlaten je lichaam ook. Dit klinkt misschien leuk, maar het is niet optimaal voor je lichaam. Daarnaast is het ook maar tijdelijk. Je lichaam kan niet voor altijd zo leeg blijven. Wanneer je stopt met de detoxkuur en je gaat weer terug naar je oude eetpatroon is het een kwestie van tijd voordat het allemaal weer terugkomt.

Wat kan je dan doen?
Focus je op het eten van onbewerkte natuurlijke voeding dat rijk is aan eiwitten en gezonde vetten. Als je koolhydraten eet, neem dan voornamelijk langzame koolhydraten (zilvervliesrijst, zoete aardappel, havermout, fruit, quinoa, etc.). Drink hier elke dag zo´n 3 liter water bij en eet bij zoveel mogelijk maaltijden iets van groente. Dit zal je veel en veel meer resultaat geven dan die veel te dure detoxrommel.

Laat je dus niet misleiden door alle mooie verhalen of foto´s. Op de lange termijn gaat het je echt niet helpen. Je leefstijl veranderen wel!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden