post thumbnail

10 redenen waarom jouw gewicht schommelt

- Afvallen

10 redenen waarom jouw gewicht schommelt

Vraag jij je ook continu af hoe het komt dat je gewicht schommelt op de weegschaal? Irriteert het jou ook mateloos? Gooit het jouw motivatie om af te vallen ook zo in de prullenbak?

Ondanks dat het normaal is dat je gedurende de week iets schommelt, bijvoorbeeld ook bij super transformaties zoals Nele en Noëmie, wil je er wel een verklaring voor kunnen hebben.

Dus, tijd voor uitleg. En die krijg je.

10 Oorzaken voor gewichtsschommelingen

Waarom je gewicht schommelt kan verschillende oorzaken hebben en ik leg je hier de meest voorkomende uit:

1. Je houdt vocht vast omdat je zouter dan normaal gegeten hebt de dag ervoor.

2. Je houdt vocht vast omdat je meer koolhydraten gegeten hebt de dag ervoor dan normaal.

3. Je houdt vocht vast omdat je als vrouw in/rondom je maandelijkse periode zit.

4. Je houdt vocht vast omdat je stresslevel hoger is dan normaal.

5. Je houdt vocht vast omdat je erg slecht geslapen hebt.

6. Je houdt vocht vast omdat je de dag ervoor alcohol gedronken hebt.

7. Je weegt op verschillende momenten, waardoor je de ene dag misschien minder/vaker naar de wc bent geweest of meer/minder gedronken of gegeten hebt op het moment van wegen.

8. Je hebt vlak voor je naar bed ging gisteravond een grote maaltijd gegeten die je nog niet verwerkt en uitgepoept hebt.

9. Je hebt vlak voor je naar bed ging gisteravond meer gedronken dan normaal wat je nog niet allemaal uitgeplast hebt.

10. Je weegschaal staat op een onstabiele ondergrond, waardoor de druk elke keer dat je erop stapt ongelijk verdeeld wordt en daardoor het totale gewicht telkens anders aangegeven wordt.

Maak je niet te druk over schommelingen

Zoals je hierboven ziet is er eigenlijk niks om je druk over te maken als je gewicht schommelt en is het prima te verklaren.

En hoe weet ik zo zeker dat het geen extra vet is dat je aankomt? Nou, leesvriendjes en -vriendinnetjes, een kilo vet bestaat ongeveer uit 7830 kcal.

Dat wil zeggen als jij dagelijks bijvoorbeeld 3000 kcal verbrandt en je eet er 7800 meer die dag (voor de snelle rekenaars onder ons 3000+7830=10.830), dan zou je theoretisch 1kg aan vet kunnen aankomen op de weegschaal.

Dit is ten eerste heel zwart wit en ten tweede eet jij niet voor je lol 10.830 kcal op een dag. De enige verklaring is dus één van bovenstaande 10 punten.

Eet jij structureel meer calorieën op een dag dan dat je verbrandt, dan kan het inderdaad zijn dat je in vet aankomt. Maar dit gaat niet met de grote sprongen die je in de meeste gevallen dagelijks op de weegschaal ziet gebeuren.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden