post thumbnail

´Healthy´ lekkernijen maken net zo dik

- Voeding

Gezond eten is helemaal hot. Maar…. We willen natuurlijk niet ook weer niet zo gezond eten dat we alle ongezonde lekkernijen moeten vermijden.

Vandaar dus de opkomst van de ´healthy´ lekkernijen. Gezonde chocoladecake, gezonde brownie en een gezonde chocoladetaart.

En de lijst gaat maar door en door…

Het probleem is alleen, je wordt hier net zo dik of misschien wel dikker van!!

Waarom word je dik van healthy varianten?

Geraffineerde suikers worden vaak vervangen door natuurlijke producten, zoals dadels, honing, pure chocolade en ga zo maar door. Ook met ongezouten grasgevoerde roomboter wordt niet rustig aan gedaan.

Hieronder zie je een voorbeeld van een ´healthy chocoladecake´ die ik op internet tegen kwam. Achter de ingrediënten heb ik even grofweg het aantal calorieën dat het bevat gezet.

De ingrediënten zijn:

100 gram amandelmeel 660 kcal
50 gram speltmeel  180 kcal
100 gram zachte dadels (ontpit) 150 kcal
3 eieren 270 kcal
3 el cacaopoeder 110 kcal
1 tl wijnsteen bakpoeder 15 kcal
80 gram kokosolie (gesmolten) 720 kcal
snuf zout

De totale chocoladecake die ´o-zo-gezond´ is, bevat maar liefst 2105 kcal. En dan moet ik zeggen dat dit nog een ´milde´ variant is. De meeste bevatten zo 150 gram roomboter en 200 gram ´gezonde´ pure chocola. Deze cakes/taarten kunnen oplopen tot wel 4000-5000 kcal.

Je wordt er vaak dikker van dan ongezond eten

Als je ongezond eet, weet je dat je niet goed bezig bent. Soms eet je inderdaad de hele taart op, omdat je dit niet kan weerstaan. Maar er is ook een behoorlijke kans aanwezig dat een stemmetje in je hoofd zegt dat je maar beter rustig aan kan doen, omdat het anders helemaal uit de hand loopt.

Bij een ´healthy´ gerecht, denken mensen vaak: ´Ach.. het is gezond. Dan kan ik nog wel een stukje nemen of een extra groot stuk!´.

Wat ze dan niet door hebben is dat in deze gezonde varianten vaak net zoveel calorieën zitten als in een ongezonde variant.

Zijn alle gezonde varianten  dan slecht?

Nee, dat zeg ik ook weer niet. Uiteraard zijn er gezonde varianten van ongezond eten. Denk aan een pizza met een bloemkool bodem en mager beleg. Maar de meeste gezonde varianten zijn nog steeds een bom van calorieën waar je makkelijk veel en dan ook echt veel te veel van eet.

Eet gewoon normaal. Je moet toch een keer afkicken van al die suikers. Plan wekelijks bijvoorbeeld 1 cheatmeal in en neem dan gewoon lekker waar je zin in hebt en houd je de rest van je week aan je ´normale´ schema.

 

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden