post thumbnail

Mijn ervaring met calorieën tellen

- Voeding

Mijn eerste reactie was waarschijnlijk hetzelfde als de jouwe. Pfff…. Wat een gedoe zeg! Maar vol goede moed ben ik eraan begonnen met als doel het opbouwen van spiermassa en verliezen van vetmassa. Nu zijn calorieën echt niet heilig en is het ook niet altijd noodzakelijk om ze te tellen, maar het geeft je wel een indicatie van wat je binnenkrijgt en je kan heel specifiek aanpassingen doen.

Wil je spiermassa aankomen en het blijkt dat je hooguit 1000 calorieën binnen krijgt per dag, dan kan je het namelijk wel vergeten. Calorieën zijn dus niet altijd heilig, maar kunnen wel heel nuttig zijn! Het is ook niet per se noodzakelijk om op de calorie nauwkeurig je doel te behalen, maar er in ieder geval grotendeels bij in de buurt te zitten.

Het viel me op dat het calorieën tellen eigenlijk reuze meeviel. Niemand eet namelijk 35 verschillende producten. Je weet na ongeveer een week of 2 weken dus al best aardig hoeveel calorieën in ieder product zitten. Je weet dus bijvoorbeeld dat als je eieren eet je er 3 moet nemen of 150 gram kip met een avocado.

Wat waren de resultaten?
De resultaten die ik behaalde met calorieën tellen waren aardig goed. Ik zag mijn lichaam veranderen en het viel me eigenlijk best wel mee. Eenmaal bezig was het dus een stuk beter te doen dan ik van tevoren verwacht had. Zeker als je de juiste hulpmiddelen erbij hebt. Zo heb ik voor mezelf (en voor de mensen die ik train) een makkelijk overzicht gemaakt van hoeveel calorieën in 100 gram van diverse gezonde producten zitten. Zo kan je in één oogopslag zien hoeveel in een bepaald product zit en hoeveel je daarvan zou moeten nemen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.. ; )

En toen een stapje verder… MACROVERHOUDINGEN!
Oké, calorieën tellen ging goed en gaf goed resultaat, maar ik wilde meer. Ik wilde sneller en meer resultaat! Dat is uiteindelijk ook waar ik voor sta, zo snel en zo veel mogelijk resultaat behalen! Toen ging ik kijken naar macroverhoudingen.

Macroverhoudingen = Macro´s zijn eiwitten, koolhydraten en vetten. Een macroverhouding betekent dus wat de verhouding is tussen eiwitten, koolhydraten en vetten die je binnenkrijgt.

Er zijn heel veel verschillende macroverhoudingen. Een voorbeeld is 40% van je totale dagelijkse inname zijn eiwitten, 30% zijn vetten en 30% zijn koolhydraten. Elk persoon heeft zijn eigen optimale verhoudingen hierin. Als je wil weten wat voor jou optimaal is om zo snel mogelijk resultaat te behalen, dan kan je me altijd een mailtje sturen!

Maar goed, het precies bijhouden van hoeveel gram eiwitten, koolhydraten en vetten je binnenkrijgt is dus best wel een stapje verder dan calorieën tellen. Je zoekt van elk product uit hoeveel gram het van elke macro heeft, weegt je eten af en schrijft op hoeveel je overal van binnen krijgt. Vervolgens moet je het zo uitrekenen dat je aan het einde van de dag precies je hoeveelheden binnen hebt.

Dit was wel echt ontzettend veel werk en ik merkte ook na een paar weken dat ik er echt de pest aan kreeg. Was het dus voor de lange termijn? Nee, zeker niet! Maar het resultaat was echt super! Mijn lichaam ging als een raket vooruit!!!

Conclusie
Calorieën tellen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je denkt. Maar is dit dan altijd noodzakelijk en per definitie de beste methode? Nee, zeker niet. Het is belangrijk om een methode te kiezen waar jij je goed bij voelt, wat je vol kan houden en die jou resultaat gaat brengen. Calorieën tellen kan een handige tool zijn om je doel te bereiken en je een goed inzicht te geven van hoeveel je daadwerkelijk per dag binnenkrijgt. Mijn ervaring is dat mensen namelijk 9 van de 10 keer compleet mis zitten!

Macroverhoudingen daarentegen is weer een ander verhaal. Het is zeer tijdrovend en vraagt veel discipline. Maar het resultaat dat je ermee haalt liegt er niet om. Het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat! Zeker als je in een hele korte tijd in shape wil komen dan kan het je echt helpen.

Take home message
Doe waar jij je goed bij voelt. Geen enkele methode is per definitie goed of slecht. Voel jij je goed bij calorieën tellen? Dan zeker doen! Geeft het je veel stress? Gebruik dan een andere methode. In deze blog heb ik een aantal andere methodes beschreven die je eens zou kunnen proberen.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden