post thumbnail

Vermijd deze 3 valkuilen tijdens het afvallen

- Leefstijl

We slaan allemaal weleens de plank mis in het leven. Vooruitgang gaat met vallen en opstaan. Maar hoe fijn is het als je meteen met een grote boog om bekende valkuilen heen-bonjourt? Superfijn. Dat vinden wij ook.

Er is namelijk niks zo frustrerend als je best doen en er niks van zien in de spiegel. Logisch ook.

Ontspring de dans. Chachacha voorbij deze drie beruchte fitness-sloten.

 

Sloot 1 – Je houdt je progressie niet bij

Je best doen en dit niet zien in resultaat vermijd je door je progressie bij te houden. Dat er iets aan jouw lichaam verandert, zie je namelijk niet altijd met het blote oog. En als je deze week niet meer weet hoeveel kilo je vorige week tilde, ben je dat einde ook meteen zoek.

Progressie daadwerkelijk zien, motiveert enorm. Het maakt je proces een stuk makkelijker. Je blijft gemotiveerd en ervaart ook meer plezier gedurende het traject. Je bent vaker trots op jezelf. Het is je immers wéér gelukt om wat vooruitgang te boeken.

En volgende week of die week daarna lukt jou dat weer. Mic drop.

 

Wat te doen

  • Weeg jezelf elke ochtend op een nuchtere maag, of op vaste dagen in de week. Zo zie je snel en nauwkeurig wat er met je gewicht gebeurt en hoe het reageert op dat wat je aan het doen bent. Super waardevol om te weten. De weegschaal hoeft niet elke dag te zakken, als de wekelijkse trend maar dalende is. Daarnaast kan je je vetpercentage van tijd tot tijd (laten) opmeten. Zo weet je haarfijn waarop je allemaal nog meer vooruitgaat.
  • Maak voor en na foto’s. Soms geeft de weegschaal geen dalende cijfers meer aan, terwijl je lichaam wel degelijk verandert. Denk bijvoorbeeld aan het toenemen van spiermassa. Deze veranderingen zie je beter op foto’s.
  • Houd bij hoeveel herhalingen je van welke oefening kunt. En hoeveel kilo je de lucht in krijgt. Ga iedere week een tandje hoger in gewicht of voor een herhaling extra. Zo creëer je progressive overload. Wat staat voor consequent meer weerstand toepassen in je training, wat vervolgens weer leidt tot het opbouwen van spiermassa.

 

Sloot 2 – Je bent niet goed voorbereid

Maandagochtend stap je uit bed. Samen met je goede voornemens sta je voor de koelkast, klaar voor een gezond ontbijt. In je koelkast liggen drie plakken kaas en een stuk gebak van vorige week woensdag. Jammer. Weer geen zes gegooid.

Op naar de lunch. Op je werk begint om twaalf uur je maag te knorren. Balen, je hebt niks meegenomen. Die gezellige collega vraagt of je ook graag een frietje meepikt met de rest. Nou, vooruit dan maar.

Na een lange dag werken plof je op de bank. Je moest nog wat afhandelen op je werk en het is al acht uur. Je energielevel daalt beneden het vriespunt. Weet je wat? *** it. Domino’s it is.

Het zijn allemaal situaties die je naar de snacks slingeren om één grote reden. Je bent niet goed voorbereid.

 

Wat te doen

  • Meal preppen. Binnen een uur kook je al een maaltijd voor meerdere dagen. Zo hoef je na een lange dag werken niet meer te koken. En zoek je op die dagen niet snel meer je troost bij Thuisbezorgd, Deliveroo en Uber Eats. Daarnaast heb je controle over de portiegrootte en de ingrediënten die je binnenkrijgt. Win-win. Naast je avondeten helpen gezonde ready-to-go snacks ook. Gekookte eieren, fruit, afgewogen zakjes nootjes of eiwitpoeder voor een snelle eiwitshake scoren ook altijd pluspunten.
  • Producten die je veel gebruikt in grotere hoeveelheid inslaan. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je basics altijd in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan havermout, diepvriesfruit of lang houdbare melk. Met deze drie ingrediënten heb je altijd een standaard ontbijt in huis.

 

Sloot 3 – Je focust je op een quick fix.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: de dieetwereld voedt je een illusie door je een droomlichaam te beloven na die sappenkuur. Dé zuurdesem-lijnzaad-selderij-oplossing voor ál je problemen. En jij doet alles om snel die tien kilo te verliezen voor je op vakantie gaat, toch?

Het zijn diëten vol kletskoek met larie en apekool. Het is als fastfood. Op dat moment brengt het je wat je wilt, maar uiteindelijk heeft je lichaam er niks aan. Als je dertig dagen lang alleen maar sappen drinkt, val je af. Maar hoe zit het na de sappenkuur of je dieet? Eenmaal op vakantie snak je naar elke snaai die voorbijkomt.

Je bent dan wel een paar kilo lichter. Maar je bezit geen skills om je dagelijks leven consistent gezonder in te richten. Je kijkt in de spiegel naar een krimpende taille, maar vermijdt de confrontatie met je ware pijnpunten. Terug bij af dus.

 

Wat te doen

  • Stop met diëten. Benader het aanpassen van je voedingspatroon niet meer als een tijdelijk dieet, maar als een duurzame verandering. Een levensstijl. Aan een dieet zit namelijk een start- en eindpunt. Jij wilt gezonder leven, voor de rest van je leven.
  • Begin niet te drastisch, maar met een paar veranderingen per keer. Ga voor consistentie en maak nieuwe gewoonten je eigen op jouw tempo. Vervang ieder glas frisdrank bijvoorbeeld voor een glas water. Doe het tot je het onder de knie hebt en ga voor de volgende gewoonte.

De plank voortaan meteen raak slaan? Onze coaches helpen je. Samen kijken we naar jouw pijnpunten en duiken we in een oplossing die past bij jouw leven. Let’s go.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden