post thumbnail

Waarom ik denk dat supplementen overbodig zijn

- Voeding

Zijn supplementen overbodig? Veel mensen willen zichzelf veranderen en dat hebben ze liever gisteren dan vandaag. Alles moet in een zo kort mogelijk tijdsbestek.

Dat is natuurlijk fantastisch, maar ik denk dat mensen eerst maar eens moeten accepteren dat dat gewoon niet kan. Wil je jezelf veranderen, dan kost dat tijd en heel veel energie. En zeker als jij 20 à 30 kilo te zwaar bent, dan heb je er een behoorlijke tijd over gedaan om het er allemaal bij te laten komen. Dan is het niet meer dan logisch dat het eraf sporten ook wel even gaat duren. Dit gaat er niet met een dag of wat weer af, onmogelijk.

Veelgemaakte fout

De fout die mensen snel maken is dat ze grijpen naar supplementen waar claims op liggen zoals: ‘Doe dit en je verliest zo ontzettend veel vet in zo’n korte tijd’. Supplementen beloven een hele hoop, maar daar blijft het ook bij. Ik denk dat dit zonde van je geld is. Zoals ik het zie zijn supplementen overbodig.

Mensen willen snel en hard vooruitgang boeken, maar vergeten de basis. De basis is bij veel mensen nog niet goed. Dit is wat je eerst goed op orde moet hebben voordat je verder kijkt. Want als de basis goed is, kan je ontzettend veel bereiken.

Een voorbeeld van hoeveel resultaat je kan behalen zonder ook maar één supplement aan te raken zie je bij Berthilde

Pyramide voor behalen resultaat

Deze pyramide geeft weer wat het belangrijkste aspect is voor goed resultaat tot aan wat het minst belangrijk is voor goed resultaat. Hieronder geef ik aan wat de belangrijkste stappen zijn om af te vallen:

  1. Het belangrijkste is dat jij een calorietekort creëert. Zonder dit ga je geen vet verbranden.
  2. Je macroverdeling moet kloppen. Dit is de verdeling tussen je koolhydraten, eiwitten en vetten.
  3. Vitamines en mineralen. Als je niet voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt, functioneert je lichaam niet optimaal.
  4. Timing van je voeding. Op welke momenten eet jij je eiwitten, je vetten en je koolhydraten.
  5. Als alle voorgaande stappen goed zijn, worden supplementen pas echt van waarde.

Als de basis niet goed is, dan gaan die supplementen nooit echt iets voor je betekenen. Daarmee zijn voedingssupplementen overbodig.

Ik zeg niet dat supplementen waardeloos zijn, maar het is noodzaak om eerst de basis goed te hebben en daar gaat het bij veel mensen mis. In dat geval zijn supplementen nog lang niet aan de orde.

Is jouw basis goed, heb je voldoende rust, is je training goed en eet je goed? Dan zou ik je de volgende 4 supplementen aanraden in deze volgorde:

  1. Visolie, dit raad ik aan omdat hier veel Omega-3 vetten in zitten. Vrijwel iedereen heeft hier een tekort aan.
  2. Dit is een aanvulling van tekorten die je niet uit je voeding haalt.
  3. Digestive enzymes. Dit zorgt ervoor dat je voeding in je maag beter afgebroken kan worden voordat het naar je darmen gaat. Zo worden voedingsstoffen beter opgenomen.
  4. Dit vult de goede bacteriën in je darmen aan zodat de voedingsstoffen wederom beter worden opgenomen. En als je darmen goed werken, zal je merken dat de rest van je lichaam veel beter gaat functioneren.

Dus wil jij supplementen gebruiken? Zorg dan eerst dat de basis goed is en ga daarna pas beginnen aan supplementen. Let’s do it!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden