post thumbnail

Wat maakt een fitness- en voedingscoach succesvol?

- Training

Fitness- en voedingscoaches heb je in alle soorten en maten. Van lifestyle coaches tot personal trainers tot tai chi coaches. Voor ieder wat wils. 

Toch zijn er slechts een aantal die het verschil maken. De succesvolle coaches. Deze coach draait altijd aan de juiste knoppen. Deze coach heeft Doutzen Kroes op zijn wachtlijst staan. Hij is heer en meester in zijn coaching skills. Raakt altijd de juiste snaar. 

Wat maakt deze coaches zo succesvol? Wat weten zij dat de rest niet weet?  

De kunst van menselijke verbinding

Succesvolle coaches beoefenen de kunst van menselijke verbinding. Iemand coachen richting een fysiek doel gaat verder dan lichamelijke training. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Een succesvolle coach geeft je niet simpelweg een set regels. Hij gaat met jou de dialoog aan. Deze coach vormt een omgeving waarin jij je durft open te stellen en vertelt wanneer je vastloopt. Hij creëert een oprechte verbinding gedurende het coachingstraject.

‘Waarom? Waarom? Waarom?’ 

Daar is dan het eerste obstakel. Die extra kilometer. Die extra tien squats. Je wilt niet meer. Je kán niet meer. Je kan geen wortel meer zien en geen dumbbell meer aanraken. Geen mens op deze aardbol dat jou nog de sportschool in krijgt. No way.

Om jou door dit soort cruciale punten heen te loodsen, stelt een succesvolle coach vragen. Veel vragen. Deze coach wil niet alleen weten hoeveel kilo jij wilt afvallen of hoeveel gewicht je op je barbell tilt. Hij gaat op zoek naar wat jou beweegt. Jouw intrinsieke motivatie.

Je wilt verandering in je leven. Wat wil je veranderen? Dat niet alleen. Waarom wil je dit veranderen? Stel, je wilt afvallen. Wat zou er anders zijn in je leven als je je streefgewicht haalt? 

Als je weet waarom je iets doet, ben je bereid bergen te verzetten. Je reist naar de kern van jouw motivatie. Zelfs op momenten dat het zwaar wordt.

Perfectioneer de details 

Een oefening bijschaven tot het klopt. Al betekent het dat je een squat wel dertig keer moet oefenen, puur voor de juiste vorm. Zo bouw je aan een solide fundering voor je trainingen. Een succesvolle coach is niet bang om in de herhaling te vallen. Meer uit je oefening halen leidt tot meer uit je training halen.

Meer uit je training halen leidt tot het sneller behalen van je doel. Een succesvolle coach ziet het coachingstraject als een leertraject. Je hoeft nog niet alles te kunnen. Stap voor stap loodst hij je naar jouw doelen. Veranderingen gaan van klein naar groot.

Coach vs. expert

Een succesvolle coach beschikt over de juiste expertise. Toch is een coach iets anders dan een expert. Een expert praat en vertelt, een coach luistert en reflecteert. Een expert beantwoordt vragen, een coach stelt vragen. Best wel een verschil. Een succesvolle coach zoekt de juiste balans.

Veel fitnessprofessionals proberen tegelijkertijd zowel de expert als de coach te zijn. Dit werkt niet. Weten hoe en wanneer heen en weer te schakelen tussen deze twee rollen is essentieel voor succes.

Luchtkastelen en sterrenstof 

Als je werkt in de fitness- en voedingsindustrie is het makkelijk om je kennis klakkeloos door te geven. Het is bijvoorbeeld beter om alleen onbewerkte en lokaal verbouwde producten te eten. Een succesvolle coach weet dat deze biologische leefstijl gezond is.

Maar, tenzij je in een boomhut woont, leeft van je eigen moestuin en je eigen wild neerknalt, is dit nogal een opgave. Voor velen niet realistisch. Deze kennis rondstrooien als pepernoten op 5 december schetst een onhaalbaar streven.

Het lukt alleen als je dít doet of dát eet.’

Jouw doelen veranderen op die manier in luchtkastelen en sterrenstof. Niet echt motiverend.

Een succesvolle coach vermijdt onrealistische doelen. In plaats van coachen vanuit een fantasie, blijft deze coach geaard. Realistisch. Werkt iets ook voor jou? Hij stelt haalbare doelen en leidt je vervolgens de weg.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden