Hoe zit dat nou eigenlijk? Met suiker? De grote boze wolf. Daar waar suiker is, daar liggen de kilo’s. De oorzaak van al het kwaad.
Zo luidt het genadeloze oordeel. Maar verlossing is in zicht. Als je suiker elimineert dan komt het al-le-maal goed. Dan ligt je droomlichaam in het verschiet.
Of wijzen we toch onterecht naar één misdadiger in de rechtszaal?
In veel soorten voeding zit suiker. We kennen het als witte scheppen door de thee, in de vorm van donuts of in de vorm van fruit. In bewerkte voeding zit vaak meer suiker dan in onbewerkte voeding.
Daarnaast valt suiker onder de categorie koolhydraten. Suiker zit bijvoorbeeld ook in aardappelen en rijst. Het is een type koolhydraat en niet de koolhydraat an sich.
In veel geïndustrialiseerde landen neemt overgewicht onder de bevolking toe. Maar is suiker de grote oorzaak van het probleem? Dát is hier de grote vraag.
Als voorbeeld nemen we Amerika. Een land waar obesitas overduidelijk een oplopend gevaar is voor de volksgezondheid. Vanaf 1980 eten Amerikanen dezelfde hoeveelheid vetten. Maar eten Amerikanen meer geraffineerde suikers en andere bewerkte koolhydraten. Sterker nog, Amerikanen zijn tussen 1980 en 2013 wel tweehonderd tot vierhonderd calorieën meer gaan eten per dag.
Ha, suiker heeft het dus wél gedaan!
Of toch niet?
Er is een opvallende verandering. Vanaf 1999 eten Amerikanen juist minder suiker terwijl overgewicht op dezelfde voet toeneemt. Wat laat zien dat de stijgende trend in overgewicht dus een complexer probleem is. Denk bijvoorbeeld aan de afgenomen fysieke activiteit van de bevolking en de metabolische verschillen tussen mensen.
Eerlijk is eerlijk, suiker is geen quinoa. Het is geen gezonde voeding. Het voedt ons niet met vitaminen, mineralen en andere waardevolle voedingsstoffen. Suiker maakt ons lichaam niet per se gezonder.
Desondanks hoef je suiker niet compleet uit je dieet te schrappen. Het krampachtig niet eten van suiker leidt vaak juist naar het meer willen eten van suiker. Gedoseerd toegeven aan je Haribo cravings is dus oké. Zoek de juiste balans tussen gezond eten en de minder gezonde opties.
Maar hoe zit het dan met fruit? Ja, ook in fruit zit suiker. Maar in een appel zit minder suiker dan in een blikje cola, bijvoorbeeld. Naast suiker vind je in fruit wel waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen. Fruit is wat ons betreft een goede keuze dus.
Van vezels zit je nota bene sneller vol. Grote kans dat jij dat blikje cola sneller achterover kiept dan twee appels.
We kunnen dus niet met onze vinger alleen naar suiker wijzen. Het is simpelweg niet de hoofdoorzaak voor de stijgende trend in overgewicht. En de enige reden dat je aankomt.
Laten we dan kijken naar de specifieke rol van suiker in de oplopende getallen op je weegschaal…
In producten met veel suiker vind je vaak veel calorieën. Daarnaast zijn ze gewoon erg lekker. We verteren en absorberen de energie snel en ze stimuleren de beloningscentra in onze hersenen. Wat ervoor zorgt dat je er makkelijk te veel van eet. En je calorieën in een sugar rush oplopen.
Je komt vervolgens aan omdat je te veel calorieën eet. De reden dat je gewicht toeneemt is dus niet alleen suiker, maar het overschot aan calorieën, waar suiker weer aan bijdraagt. Snap je het nog? We pleiten suiker dus niet vrij, maar geven het ook niet de doodstraf.
Suiker is dus niet de enige schuldige in de rechtszaal. Suiker is medeplichtig aan de oorzaak van je probleem. Door alleen suiker te elimineren, kijk je maar naar één stukje van de puzzel. Er is nooit maar één hoofdoorzaak voor een goede of slechte gezondheid.
Gezondheidsproblemen – zoals overgewicht – hebben vaak een complexere oorzaak. Focus je dus op het geheel. Ben je bewust van je algehele calorie inname en zoek uit wat er precies in je voeding zit.
We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.
Aanmelden