post thumbnail

Werkt de 80/20 regel eigenlijk wel zo goed?

- Voeding

Vaak genoeg spreek ik mensen die met de 80/20 regel vet kwijt proberen te raken. Als jij nog niet precies weet wat de 80/20 regel inhoudt, dan zal ik het je uitleggen.

De 80/20 regel betekent dat je 80% van de tijd gezond eet en 20% van de tijd door de vingers kijkt. Stel je eet 6x per dag, dan komt dat neer op 42 maaltijden per week.

80% van 42 betekent dat je 33 gezonde maaltijden hebt. Je zou dus maar liefst 9 (!!) keer door de vingers mogen kijken.

Werkt de 80/20 regel?

Eerst maar eens even beginnen met ´wanneer iets werkt´. In principe kan namelijk alles werken. Het gaat erom dat de basis klopt. De basis voor het verbranden van vet betekent dat je meer calorieën verbrandt dan dat je binnen krijgt. Op wat voor manier je dit ook doet maakt niet uit.

Dit geldt dus ook voor de 80/20 regel. Pas je deze regel toe, en je zit nog steeds in een calorietekort, dan werkt het inderdaad. Pas je deze regel echter toe, en je gaat op onderhoudsniveau eten of zelfs daarboven, dan gaat het ook niet werken.

Het is dus belangrijk om te kijken hoe deze regel voor jou uitpakt en hoe ´los´ je gaat bij de 20% waarbij je through the fingers kijkt. Zorgt de 80/20 regel ervoor dat jij je makkelijker aan je gezonde voeding kan houden, en het lukt je om een calorietekort te creëren, dan raad ik het zeker aan! Heb jij geen rem bij de 20% ongezonde maaltijden, dan is dit niet echt ideaal voor jou.

Mijn persoonlijke mening

Ik ben een voorstander voor alles dat werkt. Toch heeft de 80/20 regel niet echt mijn voorkeur. Namelijk om het volgende. Eet jij 6 keer per dag dan mag je zoals ik net al zei 9 keer door de vingers kijken in een week.

HALLO!! Kom eens op zeg. 9 keer. Doe even normaal.

Je wil iets bereiken of je wil het niet. Als je iets anders wil dan dat je nu hebt, dan moet je ook iets anders doen. Als jij het niet aankan om ongezond eten te beperken tot 0 of maximaal 1 á 2 keer per week (als het iets kleins is), dan wil je naar mijn mening niet echt graag veranderen.

Dat maakt je natuurlijk geen slechter persoon. Dat dat even duidelijk is. Je hebt alleen je prioriteiten ergens anders liggen en dat is volkomen je eigen keuze.

Wanneer jij echt alles 100% strak doet, dan zijn de meeste doelen in 3 á 6 maanden te behalen. En zeg zelf… Wat is nou 3-6 maanden even aanzetten om het lichaam van je dromen te krijgen waar je voor de rest van je leven van kan genieten?!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden