post thumbnail

Wil jij van diabetes type 2 af? Lees hier HOE!

- Leefstijl

Heb jij diabetes type 2 en wil je er zo snel mogelijk van af?  Dan geven we je nu 5 tips waar je jouw klachten mee kan gaan verminderen.

Ga jij volle bak aan de slag met de tips? Vergroot je jouw kans om af te kunnen stappen van je medicatie. Diabetes type 2 is namelijk goed onder controle te houden zonder medicatie.

Wat is diabetes type 2 precies?

Diabetes type 2 is een van de meest voorkomende welvaartsziektes van dit moment. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Diabetes type 2 is geen aangeboren ziekte, maar een ziekte die je ook op latere leeftijd kan krijgen. Ruim 90% van alle diabetesgevallen heeft diabetes type 2.

Als jij iets eet waar met name veel koolhydraten en eiwitten inzitten, wordt dit omgezet in glucose. Glucose wordt in je lichaam opgenomen door insuline. Insuline zorgt er vervolgens voor dat dit naar je cellen getransporteerd wordt voor gebruik (energie, productie etc.).

Bij diabetes type 2 is er sprake van insuline-resistentie. Dit wil zeggen dat er wel genoeg insuline aangemaakt wordt, maar het kan niet meer binden met de glucose in je bloed.

Vaak doordat een persoon te dik is en te veel vet heeft, gaat de insulinegevoeligheid naar beneden. Hierdoor blijven te veel suikers in je bloed. Omdat de suikers nergens heen kunnen, worden ze opgeslagen als vet. Daardoor word je dus sneller vet/dik.

Er zijn een aantal factoren die jou gaan helpen om je insulinegevoeligheid te bevorderen. Uiteraard zijn wij geen artsen, maar wij hebben al een groot aantal cliënten met diabetes type 2 bij Max Fit geholpen om na hun traject de deur uit te lopen zonder diabetes en zonder enige vorm van medicatie.

De 5 TIPS om jouw insulinegevoeligheid te verbeteren:

1. AFVALLEN

Val je niet af? Gaan je klachten niet verdwijnen. Afvallen is prioriteit nummer 1. Zorg ervoor dat je meer calorieën verbrandt dan je binnen krijgt. Hoe je dit doet? Ga aan de slag met een goed vol te houden trainings– en voedingsschema!

2. JUISTE VOEDING

Van suikers en snelle koolhydraten schieten jouw bloedsuikers omhoog. Dit zijn bijvoorbeeld brood, cornflakes, rijst, pasta en aardappelen. Vooral de ‘witte’ versies zijn boosdoeners (witbrood/witte rijst/witte pasta). Probeer deze voedingswaren dus te vermijden! Probeer daarvoor in de plaats eens havermout, zoete aardappel en zilvervliesrijst. Wat nog beter is, zijn eiwitten en vetten. Dus eet jij veel eiwitten en vetten met daarbij veel groente, dan zorg je ervoor dat je bloedsuikers veel minder hoge pieken krijgen.

Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met: 10 gezonde maaltijden binnen 5 minuten.

3. KRACHTTRAINING

Uit onderzoek blijkt dat krachttraining je insulinegevoeligheid aanzienlijk verbetert. Push jezelf echt tot het uiterste, want juist dan ga je sneller afvallen dan je denkt. We weten het; het is soms niet tof om jezelf echt tot de max te pushen, maar het brengt je sneller naar je uiteindelijke doel: af zijn van diabetes.

4. INTERMITTENT FASTING

Hierbij ben je een X-aantal uren per dag aan het vasten. Een goede houvast hiervoor is bijvoorbeeld de 16/8 regel. 16 uur per dag eet je niks en 8 uur per dag eet je alles wat jij binnen moet krijgen die dag. Ook dit verbetert je insulinegevoeligheid en is daarnaast ook nog eens goed voor je darmen die meer rust krijgen omdat ze niet voortdurend aan het werk zijn.

5. GENOEG SLAAP

Veel mensen denken dat slaap niet zo belangrijk is als dat men zegt. Uit onderzoek blijkt dat dit wel degelijk een grote rol speelt! Als jij 5 uur slaapt in plaats van 8, gaat jouw insulinegevoeligheid snel naar beneden. Sterker nog, jouw bloedsuikerwaarden zijn 20% hoger als je maar 5 uur slaapt. Dit komt doordat te weinig slaap de waardes van het belangrijke hormoon leptine in je lichaam vermindert. Pak dus genoeg slaap!

Er zijn natuurlijk nog meer tips, maar wij denken dat jij hier jouw klachten al flink mee gaat beperken. Geef het wel de tijd en verwacht niet binnen enkele weken al klachtenvrij te zijn.

Heb geduld, wees consistent, hou je aan je trainings- en voedingsschema en we durven onze handen ervoor in het vuur te steken dat jouw klachten gaan verminderen!

Let’s do this!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden