We willen allemaal een wereld vol gelijkheid. Gelijke rechten voor iedereen. Olé. Maar hoe zit het met calorieën?
Zijn honderd calorieën uit kaasstengels gelijk aan honderd calorieën uit wortels? Zijn alle calorieën hetzelfde waard?
Zo. Veel. Vragen.
Je dagelijkse menukaart invullen tijdens het afvallen. Er zijn nogal wat manieren om dat varkentje te wassen. Sommigen gebruiken een methode waarbij je alles eet, zolang je maar binnen je caloriebudget blijft.
Pizza. IJs. Friet. Alles mag. Zolang je daarbij maar de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Ook wel Flexible Dieting genoemd.
Sommigen zweren juist bij een strikt dieet, waarbij ze hun calorieën alleen uit gezonde producten halen. De strikte broccoli-rijst-kip-eter.
Stel, je eet in beide gevallen precies dezelfde hoeveelheid calorieën. Bereik je dan ook hetzelfde resultaat?
Hoewel het waar is dat elke calorie uit voeding een bepaalde energie levert, betekent dat niet dat we de kwaliteit buiten beschouwing mogen laten. En dat we ons alleen concentreren op calorieën in vs. calorieën uit.
Ons lichaam houdt namelijk niet alleen bij hoeveel calorieën we per dag eten en verbranden. Het registreert ook de kwaliteit van de voeding die we binnenkrijgen.
Volg je een dieet met veel bewerkte voeding dan merk je bijvoorbeeld dat je energielevel sneller daalt. Je hebt vervolgens geen energie om te sporten en haalt minder uit je work-out.
Verschillende strategieën brengen dus verschillende uitkomsten met zich mee.
Waar je op moet letten
Er zijn een aantal belangrijke hoofdlijnen waar je rekening mee moet houden, naast het calorieënverhaal.
– De TEF-waarde
The thermic effect of food. Dit gaat over de hoeveelheid calorieën die het je lichaam kost om voedsel te verwerken. Tijdens het eten verbruik je namelijk ook calorieën. Denk aan kauwen, verteren, dat soort zaken.
Neem bijvoorbeeld pindakaas. Honderd calorieën uit pindakaas zijn anders dan honderd calorieën aan pinda’s. De pindakaas is de bewerkte variant van de pinda. Het is deels al verwerkt voor het in je maag-darmflora belandt.
Eet je een handje pinda’s, dan moet je lichaam dit dus from scratch verteren. Waardoor de verbranding ook meer energie (lees calorieën) kost. Dit maakt de TEF-waarde van pindakaas lager dan die van pinda’s.
– De eiwitten
Te weinig eiwitten binnenkrijgen betekent spieren verliezen. In je calorieën gaan snijden ten koste van dit macronutriënt is dus geen goed idee. Eiwitten zijn onder andere belangrijk voor het opbouwen en behouden van spieren.
Daarnaast hebben eiwitten de hoogste TEF-waarde van de drie macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten).
– Verzadiging
Een Marsreep bevat misschien wel evenveel calorieën als tweehonderd gram kip, maar waardoor zit je sneller vol? Voedingsrijke producten vullen nou eenmaal beter, sterk bewerkte producten een stuk minder.
Je vult je dieet dan wel met allerlei treats, maar hoe leuk is dit nog als je de helft van je dag honger hebt?
– Kwaliteit
Je lichaam registreert dus ook de kwaliteit van voeding. Je eet niet alleen om af te vallen, maar ook om meer uit je lichaam en leven te halen. Voeding met veel vitamines en mineralen is goed voor de lijn. Maar ook voor een stralende huid, glanzende haren en je overall beter voelen.
Overeten gebeurt ook met gezonde voeding
Calorieën uit voedzame producten brengen je dus meer voordelen. Maar ook van gezonde producten kom je aan, als je er te veel van eet.
Er mag dan wel verschil zitten in de uitwerking van verschillende calorieën, maar in gezonde voeding zitten wél calorieën. Soms meer dan je denkt.
Neem nou even het standaard Insta brekkie. Sojakwark met granola, zaden, pitten, noten en banaan. De superfood-illusie doet geloven dat dit dé maaltijd is voor een Victoria’s Secret figuur. Terwijl deze bak met dromen soms wel meer dan achthonderd calorieën bevat.
Wait, whut?
Neem je een McMuffin met bacon en ei, dan kiep je maar vijfhonderd calorieën naar binnen. Eet je vanuit een calorieëntekort, dan is de McMuffin in dit geval zelfs de beste optie.
Laat je dus niet misleiden door het health walhalla, maar wees je bewust van wat je binnenkrijgt. Of je nou gaat voor gezonde of minder gezonde producten.
Maxible Dieting voor de beste balans
Er leiden meerdere wegen naar Rome. De één volgt de snelweg, de ander de toeristische route. De snelweg is sneller, de toeristische route is mooier. Waah. Maar wat nou als er een middenweg is? Inslaan. Gaan. Nooit meer omdraaien.
Dat vinden wij ook. Hetzelfde geldt namelijk voor het invullen van je caloriebudget. Er bestaat meer dan alleen maar gezond eten of alleen maar ongezond je caloriebudget invullen: Maxible Dieting.
Het is een combinatie van twee werelden; Flexible Dieting en maximaal gezond eten. Het is de toeristische route en de snelweg naar succes. Je plukt de vruchten van voedzame producten. Plus, je beleeft het plezier van af en toe iets eten wat simpelweg lekker is.
Oh, en het is vol te houden.
Meer weten over Maxible Dieting? Wij schreven er een heel boekwerk over. Letterlijk. En je bestelt ‘m hier.
We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.
Aanmelden