Koolhydraten worden tegenwoordig bestempeld als de boosdoener voor de toename in overgewicht en de lichamelijke en mentale klachten waar mensen mee lopen. Deels klopt dit en deels niet. In de huidige samenleving consumeren mensen inderdaad te veel koolhydraten. Zoals je al leest, te veel. Te veel van iets is nooit goed. Zo is kip een gezonde keuze, maar als je te veel kip eet dan kan ook dit leiden tot overgewicht. Het draait daarom allemaal om balans. Daarnaast eten mensen ook vaak de verkeerde koolhydraten.
Daarom is het belangrijk om koolhydraten niet volledig uit je voedingspatroon te schrappen of erg laag te houden (no carb- of low carb diëten). Dit kan wel voor een korte periode van hooguit twee weken, om gewichtsverlies en vetverbranding te stimuleren, maar niet langer! Zo heeft je lichaam koolhydraten onder andere nodig voor de volgende belangrijke processen:
– lichaam voorzien van energie
– voedingsbron voor de goede bacteriën in je darm
– helpen bij de opname van calcium
– helpen bij het op peil houden van je cholesterol
Tweemaal koolhydraten per dag eten is voor de meeste mensen voldoende om aan de benodigde hoeveelheid koolhydraten voor die dag te komen.
En hoe zit dat met goede en slechte koolhydraten?
Over het algemeen eten teveel mensen geraffineerde suikers en snelle (enkelvoudige) koolhydraten. Deze zijn onder andere terug te vinden in brood, koek, snoep, frisdranken, chips, witte pasta en rijst en aardappelen. Deze snelle koolhydraten leiden eerder tot overgewicht. Het zorgt namelijk voor een piek in je bloedsuiker. Als reactie hierop maakt je lichaam heel veel insuline aan om al dit suiker op te nemen en je bloedsuiker weer normaal te krijgen. Doordat er echter zoveel insuline is aangemaakt, wordt er te veel suiker opgenomen waardoor je een lagere bloedsuiker bereikt dan voor je begon met die maaltijd. Het gevolg is dat je lichaam aangeeft suikers nodig te hebben. Hier ontstaat vaak de snaaitrek.
Daarnaast zijn er ook langzame (meervoudige) koolhydraten. Deze vind je terug in onder andere zoete aardappel, peulvruchten, rijstwafels, volkoren pasta, quinoa, zilvervliesrijst en havermout. Langzame koolhydraten worden langzamer afgebroken in je lichaam, waardoor je bloedsuiker minder snel stijgt. Doordat dit proces langer duurt en meer verdeeld is dan bij snelle koolhydraten zit je langer vol en krijg je langer energie van je maaltijd. Je kan controleren of een product snelle of langzame koolhydraten heeft door te kijken naar de Glycemische Index (GI-waarde) en Glycemische Lading (GL-waarde). Hoe lager deze waardes, hoe langzamere koolhydraten het zijn. Hierbij kan je de volgende richtlijnen aanhouden:
GI GL
Hoog: >70 >20
Gemiddeld: 55-70 10-20
Laag: <55 <10
De GI en GL waardes van producten kan je eenvoudig terug vinden op Google.
Vraag jezelf eens af bij hoeveel maaltijden jij koolhydraten eet en of deze snel of langzaam zijn! Zo ja, vervang dit voor meer eiwitten, vetten en groente en sta versteld van het resultaat!
We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.
Aanmelden