post thumbnail

Zo krijg je een sixpack!

- Training

De zomer is aangebroken en je kan op twee manieren in de spiegel kijken:
1. Yes, dat heb ik toch maar weer goed gegaan!
2. Shit.. Weer niet gelukt om een strakke buik te krijgen..

Ben jij iemand van nummer 2 en heb je toch eindeloos sit-ups en andere buikspieroefeningen gedaan en snap je er niks van? Of wil je gewoon weten hoe je een sixpack krijgt? Lees dan verder, want ik leg het je uit!

Om gelijk een veel voorkomende denkfout uit de wereld te helpen, buikspierkwartiertjes en sit-ups werken niet! Ook al doe je thuis elke dag 100 sit-ups, je zal geen grotere buikspieren krijgen. Ze zullen misschien wat beter zichtbaar zijn doordat ze telkens onder spanning staan, maar ze groeien er zeker niet van. Hoe komt dat?

Een kort lesje over buikspieren
Buikspieren zijn geen buigspieren (zoals je doet bij een sit-up). Buikspieren zijn gemaakt om te stabiliseren. Ze houden je lichaam rechtop en zorgen ervoor dat je niet in elkaar stort. Als je sterkere buikspieren wil hebben, zal je ze dus ook zo moeten trainen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld zwaar te squatten, deadliften en overhead presses. Andere stabiliserende oefeningen zoals planken kunnen ook helpen, maar naar mijn mening minder effectief.

´Dus ik ga voortaan veel en zwaar squatten, deadliften en overhead presses doen en dan heb ik straks een sixpack!´. Helaas werkt het ook niet zo makkelijk. Hiermee kan je ze zeker trainen, maar het wil niet zeggen dat je ze dan ook direct gaat zien. Wil je een zichtbare sixpack, dan draait het allemaal om je vetpercentage verlagen. Dit kan je doen door je voeding aan te passen.

Abs are made in the kitchen!
Het verlagen van je vetpercentage is dé manier om je buikspieren zichtbaar te maken. Training is daarentegen wel belangrijk voor sterkere buikspieren, maar niet noodzakelijk om ze zichtbaar te maken. De buikspieren van professionele bodybuilders zijn namelijk slechts enkele millimeters dikker dan die van jou en mij.

Om je buikspieren zichtbaar te maken is het belangrijk om je voeding dus op orde te hebben. Dit kost meer moeite dan het trainen zelf! Bij het verlagen van je vetpercentage komt qua voeding veel kijken. Als ik alle voedingstips daarvoor op ga schrijven verandert deze blog in een driedelige boekenserie. Daarom geef ik je 5 belangrijke voedingsrichtlijnen:
1. Vermijd geraffineerde suikers
2. Richt je voornamelijk op eiwitten, gezonde vetten en groente i.p.v. koolhydraten
3. Drink elke dag 2,5-3,5 liter water
4. Eet onbewerkte producten
5. Eet 6 maaltijden per dag

En let op, summer bodies are made in winter! Begin niet twee maanden voor de zomer. Begin nu alvast voor volgend jaar!

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden