post thumbnail

Zo krijg je tijd voor jezelf wél in je routine

- Leefstijl

Meer me-time: grote kans dat jij dat wel wilt. De morning miracles are happening, ergens, maar niet in jouw huis. Om 06.00 uur staan je kinderen al naast je bed, is je hond aan het blaffen en bliept je telefoon vol notificaties. Je thee-met-tijdschrift kwartier vervloog jaren geleden al naar het land der linksgelaten mij-momenten. 

Sindsdien krijg jij de broodnodige self-care niet meer in je routine. Van het openen tot het sluiten van jouw ogen ben je mama, en werkneemster, en huisvrouw, en vriendin, en partner. Inclusief alle bijbehorende taken. Help! 

Herkenbaar? Lees hier hoe je met drie strategieën het tij keert. 

De chill-gewoon-een-keer oneliner of het kom-mee-naar-mijn-yogales advies van Bert en Samantha op de buurtbarbecue, komen je strot uit. De goeroes op Instagram kun je ook wel wat, met hun innerlijke rust. Want hoé bereik je dat, met drie gillende peuters en een drukke baan? 

We snappen dat jij niks hebt aan een gezapige belofte op Utopia die je in drie keer knipperen bereikt. En vergeet Bert en Samantha. Hier zijn drie praktische strategieën die wel werken.

Strategie 1 – Ontdek de impact van minuten

‘Tijd voor mezelf? Wanneer moet ik in godsnaam een boek lezen, sporten en de strijd aangaan tegen pesticiden met mijn eigen gekweekte bleekselderij?’ 

Pretendeerde menig druk mens ooit. Aan tijd voor jezelf koppelen mensen namelijk een takenpallet met urenlang biologisch tuinieren, sporten, lezen en yogaretraites. Bij het idee alleen al ontwikkel je een extra ademcyclus in dezelfde teug.  

Is self-care een extra plicht op je takenlijst, dan sla je de plank mis. Tijd voor jezelf nemen, maakt zo je hoofd alleen maar drukker. Terwijl dat juist niet de bedoeling is. Een moment voor jezelf mag namelijk ook kort zijn. Een paar minuten per dag brengen je al grote veranderingen. 

De kunst zit namelijk niet in de lengte van het moment, maar in de consistentie ervan. Is het te lang? Te hoog gegrepen? Dan houd je het niet vol en is de neerwaartse spiraal weer rond. Onderschat de impact van minuten niet. Hoe kort ze ook lijken, een kleine hoeveelheid ervan per dag leggen de grondslag voor alles wat je wilt bereiken. 

Zo doe je het

  1. Maak op papier of in je hoofd een lijst van activiteiten die je in vijf minuten doet.
    Kies er vervolgens één uit. Het maakt niet uit wat het is, zolang het maar in het self-care straatje past. 
  2. Kies bijvoorbeeld een ochtendwandeling, een korte high intensity training, gezond ontbijten of stretchen.
    Maar ook dingen voor je geest, zoals even in een warm bad dobberen, je hond aaien of een boek lezen.
  3. Herhaal deze ene activiteit dagelijks voor drie weken.
    Voeg daarna een paar minuten extra of een korte activiteit toe aan je routine. Bouw het zo verder uit. 

Strategie 2 – Maak kennis met delegeren en uitfaseren 

Je kent ze wel. Van die dagen die voorbijvliegen als een opgevoerde bromvlieg onderweg naar een verse mesthoop. ‘Hoe kan het dat het leven zo aan mij voorbijschiet?’ Maar is elke taak in jouw dag wel echt nodig? En moet jij per se die ene vrijwilligersactie organiseren, of heb je net iets te snel ja gezegd? 

Misschien ben jij er heilig van overtuigd dat alle taken in jouw agenda écht van jou zijn en je de enige bent om ze uit te voeren. Maar niets is minder waar. 

De grootste leidsters en inspirators in onze wereld, doen niet alles zelf. Ze delegeren daar waar ze kunnen en faseren onnodige taken uit hun agenda. Een overbelaste geest en een uitgeput lichaam inspireren niemand en tackelen goed leiderschap. Deze mensen leven slimmer dankzij een knap staaltje tijdsmanagement. Tijd om jouw takenlijst eens onder de loep te nemen dus. 

Patronen doorbreken 

Onder deze drukte zit soms een diep patroon gevestigd in ons functioneren. Je drukke geest en volle agenda zijn dan slechts symptomen van een dieperliggend probleem.

Misschien ben je iemand die moeilijk zaken uit handen geeft, omdat je perfectionistisch bent. Of ben je iemand die niet graag anderen om hulp vraagt, bang om te veel te zijn of iemand te belasten.

Vaak is het nodig om eerst dat patroon te doorbreken en dat voelt oncomfortabel. Tijdens het volgen van onze tips ga je misschien tegen iets in dat je al jaren doet. Door dit te weten, bereid je jezelf al voor op deze weerstand. Doe het toch en vertrouw op de uitkomst. Wedden dat het je tóch lukt?

Zo doe je het

  1. Maak jezelf bewust van hoe jij je tijd besteedt. Maak een lijst van dingen die je allemaal doet op een dag. Dit kun je in je hoofd doen, maar op papier werkt beter. Bewustwording is stap één naar verandering. Wat je niet weet, kun je namelijk ook niet veranderen. 
  2. Schrap wat je schrappen kan. Ineens kom je erachter dat jij niet een kwartier, maar twee uur per dag op je telefoon scrolt. Oeps. Daar kan wel wat tijd vanaf.   
  3. Stel jezelf bij alle taken kritische vragen.
    Kan iemand anders deze taak ook doen? Zo ja, vraag het en delegeer wat je kunt. 

Doe minder en neem genoegen met goed genoeg. Een simpel prikkertje met tomaat, mozzarella en een blaadje basilicum is ook oké op die borrel. In plaats van drie quichetaarten en een Oost-Indische rijsttafel. Hoe moeilijker je het jezelf maakt, hoe kleiner de kans van slagen. Liever consistent kleine stapjes vooruit, dan een snoekduik de afgrond in.

Strategie 3 – Verander moeten in mogen

De kracht van je gedachten wordt vaak onderschat. Je bent wat je denkt. En dat betekent niet dat je alles wat je hoofd zegt klakkeloos aanneemt. Je hebt namelijk invloed op wat er in je hoofd omgaat. 

Hoe jij gedachten in je hoofd formuleert, heeft veel impact op jouw belevingswereld. Een heleboel moéten is overweldigender dan een heleboel mógen. Een simpele verandering van woordkeuze in je gedachtenformulering doet dus al wonderen. 

Fair enough dat je de kinderen van school moét halen, omdat ze anders de hele nacht aan de schoolpoort staan. Maar dingen zoals…

‘Ik moét mascara opdoen voor ik naar de supermarkt loop.’

‘Ik moét luisteren naar het advies van Bert en Samantha.’

‘Ik moét nu het favoriete shirt van mijn zoontje wassen die hij vanavond aan wilt.’

…moeten die dingen echt? Is dat de écht de beste invulling van je kostbare tijd? 

Zo doe je het

  1. Onderschep de stem in je hoofd. De volgende keer als moeten voorbijkomt, pauzeer dan even. Merk het op en maak een bewuste beslissing of je dat moetje wel echt wilt ervaren als een must. 
  2. Neem de controle terug. Je wilt vaak meer doen dan dat je tijd hebt in een dag. Stel prioriteiten, voor die paar minuten me-time bijvoorbeeld. Ben je ervan bewust dat jij de baas bent over wat je doet op een dag. En dat jij bepaalt wat van betekenis is om je tijd mee te vullen.
  3. Uiteindelijk is niks belangrijker dan je eigen gezondheid. Onze coaches helpen je niet alleen op het gebied van voeding en beweging. Maar creëren een mindset die de grondslag legt voor de transformatie naar een gezondere jij. Kom erachter hoe wij je verder kunnen helpen.

Vrijblijvend kennismaken?

We leren je graag kennen! Ruim 3.000 mensen gingen je voor.

Aanmelden